116 poze   10017 vizite

ingrijirea iepurilor

1 INGRIJIREA IEPURILOR

SFATURI PENTRU ÎNGRIJIREA IEPURILOR

---Ori de câte ori aveți ocazia verificați iepurii la ochi, nas urechi, fecale, cât și la tălpile posterioare.
---Dacă nasul iepurelui este umed (curge) sau lăcrimează ochii,(ca urmare a stresului transport, alergie. curenți de aer) imediat se pun picături oftalmice( pe bază de gentamicina) în nasul și ochii iepurelui chiar dacă numai nasul este umed sau numai ochii lăcrimează. Iepurele netratat avansează rapid în boală și poate da în RINITĂ. După scurgerile supărătoare, iepurele se va scărpina la nas până va face rană după care urmează infecția și sacrificarea.
Până ce nu se duce la laborator probă din secreția nazală pentru a știi cu precizie ce are animalul, până atunci eu numesc boala, BOALA NASULUI UMED. Din zece colete primite cu iepuri prin curiierat, opt din iei sau înbolnăvit. Se știe din povești că iepurele ar fi cel mai fricos animal. Ei bine, acest stres face ca animalul în timp să moară lent, da sigur. Ocazional sunt iepuri care se vindecă chiar fără tratament sau alții care nu se se fac bine nici după o lună de tratament. Iepurele tratat la primele semne se va vindeca în 4-5 zile de tratament.
Tratamentul se face astfel:
Câte 2-3 picături se pun în fiecare nară și ochi, de două ori pe zi. Picăturile în ochi dacă nu se aplică cum trebuie, boala va avansa și va fi pierdere de timp. Pleoapa de jos se desprinde de pe ochi trăgând de firele de păr sau de piele și astfel se formează un fel de buzunăraș unde se introduc picăturile. Dacă se descoperă sub această pleoapă un fel de brânză, se înlătură mizeria de fiecare dată.
Dacă nu se văd rezultate după trei zile, se trece la injectarea animalului cu ENROFLOXACINĂ cu doză dublă care se împarte de două ori pe zi, timp de cinci zile, timp în care se poate cuntinua picăturile în ochi și nas. Dacă nici așa nu se obțin rezultate, se oprește tot tratamentul pentru o zi și se continuă cu ERITROMICINĂ 6% care se introduce în apa de băut. Din cauza injecțiilor, blana ciuruită trebuie controlată după câteva zile și tratat locul cu unguiente antibiotice. Menționez că, ochii pot lăcrima chiar și de la prea multe picături în ochi și că ficatul în acast timp se poate imbolnăvii. Este indicat ca iepurele să fie întărit în acst timp cu vitamine.
--- Urechile trebuiesc verificate dacă sunt cu căpușe, murdare sau cu răni provocate de ciuperci. Dacă sunt, se elimină căpușele, urechea murdară se curăță (o cârpă cu ulei comestibil) și în cazul ciupercilor se unge urechea cu ulei comestibil, (nu prea dă rezultate ) cu unguiente de uz uman sau se mai poate face injecție cu EVOMEC
---Fecalele ne pot anunța starea de sănătate a iepurilor. Când animalul are fecalele prea moi sau diarie trebuie să ne gândim de la ce ar putea fi? De la alimente, umezeală sau stres ? Mare atenție când se face trecerea de la fân la iarbă verde să se facă treptat. Toate legumele și fructele prea zemoase să se administreze cumpătat și să nu fie un amestec ca în final totalitatea apei din această hrană să depășească limita provocând astfel deranjamente.
Ce se poate face de urgență în caz că avem diaree la iepuri?
În primul rând să administrăm hrană uscată cum ar fi: fân, paie, cereale, frunze sau crenguțe de salcâm sau se combină toate acestea și cu COCCISTOP.
Iarba se poate da proaspătă dar nu udă. Trifoiul și lucerna nu se oferă iepurilor imediat după cosire chiar dacă ea este uscată ci, în mod obligatoriu se lasă întinsă să se pălească. Iepurele nu ar voie să consume hrană (uscată) de origine animală
Ori ce animal are nevoie de soare. De aceea este indicat ca să se expună tineretul la soare cu posibilitatea de a avea și condiții de umbră. Crescătorii care nu pot asigura razele solare (vitamina D) trebuie ca în apa sau în hrana iepurilor (în special tineretului) să se administreze vitaminele și mineralele necesare. (sare) În acest sens avertizez că este interzis administrarea calciului la iepuri sub orice formă sau cantitate. Iepurele obține necesarul de calciu din hrana oferită în fiecare zi.
Sarea se poate oferii iepurilor sub formă de bulgări sau se dizolvă sarea în apa cu care vine spreyată lucerna uscată. Lucerna uscată pentru a nu se fărmița, trebuie stropită cu apă (sare nu în exces)

Hrănitoarele au următoarele avantaje:
-Se poate pune un amestec de cereale cu granule o dată pentru mai multe zile
-economie de spațiu
-nu răstoarnă vasul
-nu se amestecă hrana cu fecale sau urină

-Se poate chiar să pleci de acasă cu gândul împăcat că bolul tău este umplut cu hrană și apă dar, în cinci minute iepurele își răstoarnă hrana (apa) pe grătarul de sub el, ajungând astfel hrana sub grătar la gunoi și animalul va rămâne fără hrană sau apă. În timpul fătării trebuie asigurată apa. Se spune că, în lipsa apei iepurele își mănâncă puii.

---Talpa iepurelui din cauza mizeriei sau a podelei (plase) din cușcă poate prezenta răni adânci chiar până la os. De aceea iepurele trebuie să stea pe un strat de paie sau de fân
---Luptați pe orice cale împotriva țânțarilor care transmit boli prin montarea de plase, aparate electrice ( dau rezultate numai teoretice) sau soluții ce se aplică pe exteriorul tocului de ușă obținute de la farmacia veterinară.
---Aparatele electrice sunt indicate să fie îndreptate către ușa de întrare și nu direct pe animale iar pe ferestre să fie montate plase contra țânțarilor.
--- Dacă gunoiul nu se ridică de sub iepuri se vor înmulții viermii, muștele și umezeala care este stocată sub gunoi va favoriza apariția bolilor. Deci trebuie ca iepuri în permanență să aibă un așternut uscat. Dezinfecția cuștilor și a adăpătorilor se face cel mai sigur cu flacără sau cu clor.
---Este indicat cântărirea periodică a iepurilor cu o evidență la zi. Chiar și pe această cale putem controla starea sănătății sau dacă trebuiesc iepuroaicele supuse la slăbire. Iepuroaicele grase au șanse mari de a nu rămâne gestante.
--- Împerechierea iepurilor nu se face când iepuroaica năpârlește, în lunile de caniculă sau când este prea frig. Puii rezultați din lunile călduroase vor fi expuși la diferite boli de sezon și piperniciți. Iepuroaica din cauza căldurii nu se mai apropie de pui pentru alăptare. Chiar dacă nu avem pui mici în lunile de căldură, trebuie să facem răcoare la iepuri. Marii crescători de iepuri preferă să-i înmulțească în lunile friguroase asigurându-le o temperatură într-un fel controlată, acceptabilă.-
---Împerecherea se face după niște reguli în funcție de rasă, în tot decursul anului calendaristic dacă, se asigură căldura iarna sau răcoare vara, obligatoriu fiind niște pauze după un număr de fătări pentru refacerea femelei. Înțărcarea puilor trebuie să se facă după vârsta de două luni, chiar dacă puișorii se hrănesc deja de la vârsta de trei săptămâni. Ideea este ca puișorii raselor grele trebuie să aibă un start prielnic pentru dezvoltare. Astfel ei vor suge și mânca în același timp.După două luni digestia puilor este formată. Un alt motiv pentru care nu este indicat înțărcarea puilor să nu se facă până la două luni este că, în acest timp puii schimbă părul deci, corpul mititel trece printr-un nou proces. Dacă puii sunt luați de la mamă, va fi un stres care va avea consecințe asupra dezvoltării. La înțărcare este indicat ca mama să se scoată de la pui și nu puii de la mamă. Îndepărtarea totală a puilor de la mamă nu este indicat ci este bine să se facă treptat pentru a elimina o eventuală mamită.
Când manipulați iepurii, să nu-i ridicați de urechi ci, de blană. Iepurii grei se ridică cu ambele mâini de blană și, dacă doriți să îi introduceți din nou în cușcă, iepurele se introduce cu dosul și nu cu capul înainte.Albumul selectat nu contine nici o poza.Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.