116 poze   32645 vizite

pentru iepuri

La ce vârstă achiziționăm iepurii de rasă ?
Desigur există numeroase opinii printre crescători, și practici diferite. Înțărcarea puilor de iepure se poate face mai devreme, dar acest lucru e recomandat în literatura de specialitate doar în cazul creșterii intensive industriale, unde iepurii sunt hrăniți cu furaje granulate și au un regim specific profilactic , tocmai pentru a depăși cât mai ușor stresul de înțărcare. Fiind vorba de iepuri destinați îngrășării și fiind vorba de producții ciclice industriale, puii sunt înțărcați de obicei la o lună, iar iepuroaicele sunt reintroduse la monte (de obicei artificiale) pentru reluarea ciclului productiv.
Altfel stau lucrurile în cazul creșterii iepurilor de rasă destinați reproducției ori participării la expoziții . Acești iepuri, puii, tineretul și adulții au nevoie de o îngrijire specială tocmai datorită scopului căruia sunt destinați.
Puii este bine să rămână cu mama lor cât mai mult timp, cam până la 2 luni, pentru câteva motive, în primul rând formarea imunității naturale prin laptele pe care îl sug de la mamă, o dezvoltare normală a scheletului, a musculaturii și a funcțiilor organismului, siguranța asigurată de protecția mamei, diminuarea stresului de vaccinare și transport.
Înțărcarea prematură însemnă o imunitate precară, un stres de înțărcare care afectează puiul de iepure, o dezvoltare insuficientă, un risc crescut pentru contractarea sau manifestarea coccidiozei și pentru faptul că trebuie vaccinați în această perioadă – o expunere la stresul de vaccinare care e suportată mai greu decât când este cu mama. Iată de ce toate aceste vulnerabilități cumulate pot duce la probleme mari de sănătate pentru puii de iepure înțărcați mai devreme. Transportul pe distanțe mai mari poate afecta prin stres și deshidratare organismul care nu este suficient de rezistent și care nu are resurse energetice. Puii de iepure sunt cei mai vulnerabili, fiind cei mai fragili. Pentru a rezista transportului animalele trebuie să fie viguroase, sănătoase, bine hrănite și hidratate. De obicei animalele se pregătesc pentru transport pe distanțe mai mari cu câteva zile înainte prin administrarea de vitamine și hrană adecvată, iar cușca de transport trebuie să permită o ventilație corespunzătoare nevoilor de respirație ale iepurelui.
Ca o părere personală iepurii de rasă trebuie achiziționați după vârsta de 2,5 – 3 luni, presupunând că până la această vârstă iepurele a primit imunitatea naturală de la mamă și are o dezvoltare armonioasă și viguroasă a corpului care poate fi apreciată de un cumpărător. Până la această vârstă a primit tratamentele profilactice împotriva coccidiozei și i s-au efectuate vaccinurile contra mixomatozei și bolii hemoragice a iepurelui (Rhd).

Boli - pentru cei care vor sa invete

Raia Auricolara:
---Paradoxal cel mai la indemana tratament e cel cu ulei alimentar. 0,5-0,7 ml in fiecare ureche timp de 3-4 zile si se vindeca. Cojile din ureche nu incercati sa le scoateti, se elimina prin procesul de masticatie.
Diareea:
---Enteroguard pastile pasate: 1/2 pentru pui si 1 pastila pentru adulti. Pui pastila in seringa si o strivesti cu pistonul, apoi tragi apa, nu multa, si o amesteci, chiar prin tragerea pistonului consecutiva. Pastila se va amesteca f bine cu lichidul repetand efectul. Se da per individ pe cale bucala. De obicei apare la schimbare de mediu la adulti sau pui si se instaleaza in max 4 zile.
Coccidioza:
---Amprolium 20% 2,5 ml si oxitetraciclina 20% 2,5 ml / per litru de apa. In max 3-4 zile dispare. Nu testati cu coccistop ca medicamentati puii degeaba. Nu zic sa nu dai preventiv, insa decat sa previi, la iepuri, mai bine tratezi. Daca e nevoie. Altfel mancati medicamente.



Albumul selectat nu contine nici o poza.







Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.